Fremtidens Fritidstilbud

Fremtidens Fritidstilbud på Nørrebro

I Nørrebro Lokaludvalg har vi arbejdet aktivt med høringen omkring organiseringen af Fremtidens Fritidstilbud. Fritidsreformen er et eftervirke af Folkeskolereformen, der betyder at børn nu har en længere skoledag og dermed færre timer i fritidshjem og -klub. Der lægges derfor op til at Københavns Kommunes fritidstilbud organiseres 1:1 med byens skoler, altså ét fritidshjem pr. skole. På Nørrebro vil det sige fritidshjem på mellem 336-448 børn. Derudover er der lagt op til, at der kommer ét samlet fritidscenter (fritidsklub) på Indre Nørrebro og ét på Ydre Nørrebro.

Lokaludvalget anerkender at Folkeskolereformen medfører ændringer for kommunens fritidstilbud, men i Nørrebro Lokaludvalg tror vi på, at der kan findes gode og bæredygtige lokale løsninger.

Lokaludvalget har primært arbejdet med distriktet omkring Blågård Skole og fritidsklub-området på Ydre Nørrebro – vi har yderligere været i dialog med institutionerne omkring Guldberg Skole og aftalt, at afholde en række netværksmøder, men først efter fritidsreformen er på plads. Vi har henvendt os pr. mail til alle fritidshjem og fritidsklubber på Nørrebro. 

Fritidstilbud omkring Blågård Skole
I forbindelse med den første af de to høringer om Fremtidens Fritidstilbud, satte vi os ned sammen med de 3 fritidshjem, der ligger omkring Blågård Skole til en visionær snak om, hvordan man lokalt i fritidshjemmene ser fremtiden med fokus på det særlige lokalområde (mange udsatte familier), de befinder sig i.

Det arbejde resulterede i et alternativt lokalt forslag til organiseringen af fritidstilbuddene i det her område som vi sendte til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU). Afsenderne på det forslag var de kommunale institutioner Cappella og Murergården, den selvejende institution Askovfondens Børnehus, Nørrebro Idrætsråd og Nørrebro Lokaludvalg. Marthahjemmet, der også hører til Blågårds Skole var ikke med, da de ønsker at overgå til kun at være børnehave.

Vi var efterfølgende i tæt dialog med Karina Vestergaard Madsen (Ø), Klaus Mygind (F), Henrik Svendsen (O) og Jonas Bjørn Jensen (S). Det var en meget positiv oplevelse, som lokaludvalg og lokalsamfund, at blive mødt med tillid og tro på, at vi sammen kunne finde en løsning, hvor alle bliver glade.

Det alternative lokale forslag
I det alternative lokale forslag forholdte vi os til, hvordan de eksisterende tre integrerede institutioner kan skabe pladser til alle børn fra Blågårds Skole, hvordan der fortsat kan sikres fuldtidsstillinger for pædagoger og pædagogmedhjælpere, hvordan vi kan sikre at lokaler/gymnastiksale/værksteder udnyttes fuldt ud, og hvordan vi kan spille ind i implementeringen af Åben Skole.
Endvidere er det indtænkt i forslaget, at arbejde med mere brobygning til foreningslivet, og i særlig grad til foreningsidrætten ved at skabe nye samarbejder og en bevægelses/idrætsprofil på de tre institutioner. Dette i samarbejde med Nørrebros Idrætsråd.

Læs mere:
Et bud på en lokal løsning for fritidstilbuddene omkring Blågårds Skole
Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg om Fremtidens Fritidstilbud

En fælles lokal platform
Efter deres møde den 18. marts 2015 modtog vi et opdrag fra politikere (S, F, O, Ø) fra Børne- og Ungdomsudvalget om, at sætte os sammen lokalt og skabe en fælles platform for det videre arbejde med organiseringen af Fremtidens Fritidstilbud omkring Blågårds Skole: ”I Blågård Skole-distrikt er det særligt vigtigt, at der er sammenhæng i børnenes liv, og at der er et stærkt og finmasket samarbejde mellem skole, fritidsinstitutioner og lokalområdets aktører. Vi opfordrer til, at alle parter i høringsperioden sætter sig sammen og skaber den fælles platform for samarbejdet”
Efter første høring valgte Børne- og Ungdomsudvalget at sende organiseringen af Fremtidens Fritidstilbud i høring igen – med nye organiseringsforslag.

På baggrund heraf har Nørrebro Lokaludvalg faciliteret en række netværksmøder med de lokale aktører omkring Blågård Skole. På disse møder har vi arbejdet på, at etablere en fælles platform for det videre arbejde med at udvikle et finmasket net, der kan tage hånd om alle børn i området og sikre at alle tilbydes et aktivt fritidsliv. Vores andet høringssvar blev til med baggrund i alle de inputs og det hverdagsindblik, vi har fået fra de lokale aktører. Vi har været i kontakt med institutionsledere (Murergården, Askovfondens Børnehus, Capella), bestyrelsesmedlemmer fra institutionerne, leder af en lokal ungdomsklub (Kvisten), skoleleder (Blågård Skole) og medlemmer af skolebestyrelsen, repræsentanter fra de bemandede legepladser (Wesselsgade, HTØ), samt repræsentanter fra Nørrebro United, Stevnsgade Basketball, Nørrebro Fighters og Ungdomsskolen Nørrebro- Østerbro.

Læs mere:
Høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg 2. høring om Fremtidens Fritidstilbud
Opsamling fra netværksmødet omkring Blågård Skole

Fritidscenter Ydre Nørrebro
Med hensyn til fritidsklubområdet er vi bekymrede for planerne om én enkelt location på hhv. Ydre og Indre Nørrebro. Det er store områder arealmæssigt, og Nørrebro er en divers bydel med mange lokale ”kvarter-kulturer”, der gør at en del af Nørrebros børn og unge ikke bevæger sig så vidt omkring. Der er derfor mange udfordringer i at skulle skabe ét fritidscenter, der opsamler børn fra både Stefansgadekvarteret og Titanparken mm.  

Fritidsklubben FUN har opstartet et samarbejde med Sct. Stefans Fritidscenter under navnet Fremtidens Klub, hvor der arbejdes aktivt med at få deres børn til at krydse Nørrebrogade, lære hinanden at kende og få en større berøringsflade med bydelen. De arbejder konstruktivt på opgaven, men der er bred enighed om, at det er utopisk at tænke at alle børn på Ydre Nørrebro er mobile nok til at bevæge sig på tværs af bydelen.
Derfor har vi opfordret politikerne til at gentænke planerne for de to store fritidscentre på Ydre og Indre Nørrebro. Vi har været i dialog med FUN, 5 Stars på Ydre, og Kvisten, Murergårdens Klub og Cappella klub på Indre Nørrebro. Der er mange forskellige indstillinger til fremtiden og det er meget uklart i høringsmaterialet, hvad der præcist kommer til at ske.

Videre proces
Næste skridt i forbindelse med Fremtidens Fritidstilbud er, at forvaltningen udarbejder en ny model for organisering efter høringen nu er afsluttet. Det fremlægges for Børne- og Ungdomsudvalget den 20. maj til beslutning.

Den videre proces for Lokaludvalget er, at vi er i dialog med politikerne frem til 20. Maj, og at vi derefter har aftalt at holde netværksmøder bl.a. med institutionerne omkring hhv. Guldberg Skole og Blågårds Skole. Foruden at følge op på beslutningerne i vores lokale virkelighed generelt.
Vores erfaring er, at de bedste resultater kommer gennem dialog, hvor alle får lejlighed til at komme med input, når vi skal udvikle børn- og unges fritidsliv. Nørrebro Lokaludvalg gør hvad vi kan for at bidrage til denne proces.        

0 replies on “Fremtidens Fritidstilbud”