Lydvandringer på Nørrebro

Lydvandringer på Nørrebro

I forbindelse med vores bydelsplan for Nørrebro 2023-26, vil vi i de kommende år arbejde på at kortlægge og formidle Nørrebros sjæl og kulturarv og de fortællinger og historiske begivenheder, der kendetegner Nørrebro og nørrebroerne. Vi drømmer om, at lave en række lydvandringer eller interaktive gå-ruter, så flere nørrebroere og besøgende nemt kan opsøge nogle af de historier, der ligger gemt i bydelens arkitektur, bygninger og kulturmiljøer samt vores pladser og parker.

I første omgang har vi samlet alle de lydvandringer og podcast om Nørrebro, der allerede findes derude.

“Hjem til Blågården” af HØRT (2015)
Hjem til Blågården er en lydvandring fra 2015 med fortællinger fra beboere og gæster i området omkring Blågårds Plads med særligt fokus på Blågården; det store, røde og nærmest ikoniske sociale boligbyggeri. Her kan man høre historier om dengang Mohammed mødte Dronning Margrethe på Blågårdens Bibliotek, og om hvorfor der kan ses et gult kryds i vejkanten på Baggesensgade.
Lyt til Hjem til Blågården

”Know your ’bro” – en digital gårute
Know Your ’Bro er en digital gårute på 6.8 km på Nørrebro. Man lytter via app’en Storyhunt. Turen starter ved Dronning Louises Bro og følger en fast rute mellem 23 historier. Når du er tæt på en historie, kan du låse op for den. Turen slutter tilbage på Indre Nørrebro i Ravnsborggade.
Prøv Know your ‘bro

“En podcast om Nørrebro” af Kevin Shakir og Respons (2019)
Ejendomme som bliver opkøbt af amerikanske kapitalfonde, et medborgerhus i rivende udvikling, og medborgere som er blevet til modborgere. Alt sammen inden for små 4 kvadratkilometer. I ‘En podcast om Nørrebro’ dykker vært Kevin Shakir ned i nogle af de historier der ryster, og bevæger Københavns mest omdiskuterede bydel. Podcasten er i tre afsnit.
Lyt til En podcast om Nørrebro

Nørrebro Lydvanding af VINKkbh og Anna Hjortsø (2017)
Fem små historier i en fin lydvandring lavet af kulturmagasinet VINKkbh tilbage i 2017, hvor man kan komme med bag Nørrebros facader. Vi møder bl.a. præsten Susanne fra Anna Kirke på Bjelkes Allé, Palle og Jørgen fra frisørsalonen Ventesalen på Jagtvej 29, Stig fra Andersen og Berner hatteværksted der ligger i et baghus til Nørrebrogade 54, Elinor der sælger kjoler i Mimersgade 62 og Inge der har haft frisørsalon Røpke på Fredensborggade 3a i tæt på 50 år.
Lyt til Nørrebro Lydvandring

Nørrebros Runddel af GÅ SE GANG (2020)
En vandrepodcast. Med seks performere i øret, bliver du taget med ud på en rejse igennem bydelene, hvor den ene fortælling overtager den anden. Podcasten guider dig ud på en bestemt rute, og undervejs opstår forskellige, vilde fortællinger, lige præcis der, hvor du går.
Prøv vandrepodcasten af GÅ SE GANG

Konfrontationen (2017)
En lydvandring gennem 70’ernes Nørrebro. Der er et afsnit om Slumstormerne, Byggelegepladsen, Børnehaven, Betjenten fra Station 6 og Protestmusikeren.
Lyt til En lydvandringen gennem 70’ernes Nørrebro

Fortællinger om Nørrebro (2013)
Fem kunstneres lydfortællinger om Nørrebro. Der er et afsnit om Stefansgade af Henning Thomsen, et om Assistens Kirkegård af Anne Vraaby, et om Nørrebrogade af Beastie Respons, et om Hans Tavsens Park af Thomas Bach Skaarup og et om Jagtvej 69 af Adam O.
Lyt til fortællinger om Nørrebro

Kampen om det grønne på Nørrebro (2019)
Reportage fra vores byvandring om kampen om det grønne i november 2019. Sammen med en række lokale stemmer går vi rundt på Nørrebro og snakker om de kampe for at bevare det grønne, vi har set på Nørrebro og som vi stadig ser i dag. Fra kampen om at bevare Folkets Park i slut 90’erne og historien om den selvorganiserede Have På En Nat i Guldbergsgade til skybrudssikring i Hans Tavsens Park og den daglig kamp om pladsen mellem solbadere, fodboldspillere, børnefamilier og hundeluftere i Nørrebroparken. Til slut taler vi også om De Gamles By og kampen for at undgå bebyggelse, der stadig foregår i dag. Podcasten er produceret af Aloud Media for Nørrebro Lokaludvalg.
Lyt til Kampen om det grønne på Nørrebro

Byvandring i Lundtoftegadekvarteret (2017)
Reportage fra Nørrebro Lokaludvalgs byvandring fra Lundtoftegade til Jægersborggade på Nørrebro. Vi snakker om gentrificering og hører om den forskellighed, der eksisterer inden for denne lille del af Nørrebro. Podcasten er produceret af Hz&Tone for Nørrebro Lokaludvalg.
Lyt til Byvandring i Lundtoftegadekvarteret

Byvandring med ghetto tours i Haraldsgadekvarteret (2018)
Reportage fra det yderste ydre Nørrebro. Det for mange ukendte Haraldsgadekvarter. Sammen med guiderne fra Ghetto Tours besøger vi Mo fra Copenhagen Muay Thai Gym, “Tyrkergården”, den hemmelige bankoklub i Heimdalsgade og “Stangen” og alle de andre lokale spots, de lokale unge kender. Podcasten er produceret af Hz&Tone for Nørrebro Lokaludvalg.
Lyt til Ghetto Tours’ byvandring i Haraldsgadekvarteret

Afsnit af ”Almenerne” om AKB Lundtoftegade af Heartbeats (2021)
“Almenerne”-podcasten er en portrætserie af mennesker, der bor i almene boliger på tværs af Danmark, alder og etnicitet. Podcasten dyrker den levende samtale med og mellem mennesker, der har noget på hjerte med det formål at belyse den almene boligsektors fineste opgave: at favne alle mennesker. Unge, der skal flytte hjemmefra, ældre og børnefamilier – samt dem med særlige eller akutte boligbehov – kan få en almen bolig. Dette afsnit handler om Hans, der bor i Lundtoftegade på Nørrebro, i en boligforening som for nyligt blev fjernet fra listen over udsatte boligområder: “Fællesskabet her i Lundtoftegade er min friværdi. Jeg har ejet både andels- og ejerboliger. Men det her giver mening. Vi taler 28 sprog i området, men der er plads til os alle.”
Lyt til “Almenerne”