Ønskeliste til Budget 2017

På Københavns Rådhus er partierne klar til forhandlingerne om Københavns Budget for 2017. Lokaludvalget har indsendt en række ønsker, som skal komme Nørrebro til gode.

Snart vil lyset på overborgmester Frank Jensens kontor brænde hele natten. Der skal nemlig i de kommende uger lægges budget for 2017 på Københavns Rådhus. Vi taler om fordeling af ca. 42 milliarder kr. – umiddelbart en stor sum – men mange af pengene på budgettet er allerede øremærket til  sociale ydelser, drift og anlæg. Skoler, børnehaver, plejehjem, cykelstier, veje samt penge til kontanthjælp og ledige er nogle af de store poster.

Når alle regninger er betalt er der ca. 600 millioner til fordeling på nye tiltag, som partierne ved forhandlingsbordet så kan blive enige om: skolerenoveringer, bredere cykelstier, fredeliggørelse af gader, flere ansatte i børnehaver og skoler,  flere ungdomsboliger og almennyttige boliger.

Det også en del af disse ca. 600 millioner som Nørrebro Lokaludvalg gerne vil have kommer Nørrebro tilgode.

Lokaludvalget har indsendt 10 ønsker til politikerne på Rådhuset:

  • ”Nordvestpassagen” (anlæg)
  • Endelig finansiering af Kampsportens Hus (anlæg)
  • Udviklingsplan for KTK-grunden som kulturområde
  • Nyt toilet i Humlehaven (anlæg)
  • Trafikal løsning i Guldbergsgade/Møllegade-krydset
  • Midler til udførsel af trafikplan for Mimersgadekvarteret
  • Videreførelse af ByOasen som bemandet legeplads
  • Driftstilskud til Folkets Hus
  • Flere puljemidler til Nørrebros borgere og foreninger
  • Borgerinddragelses-eksperimenter på de sociale medier

”Nordvestpassagen” (anlæg)
Nørrebro Lokaludvalg har længe ønsket en passage, der forbinder Nørrebro og Nordvest under jernbanesporet fra Mimersparken via Fyrbødervej. En forbindelse vil åbne Mimersparken for området og den gennemkørende cykeltrafik vil give ekstra tryghed. Der ligger ca. 14. millioner til anlæg – men en ordentlig handicapvenlig passage vil koste omkring 70 mio. kr., så der skal findes ca. 56 mio. kr.

Endelig finansiering af Kampsportens Hus
På Skodagrunden ved Nørrebro Station skal der bygges et Kampsportens Hus. Ideen er at samle en række af kampsportsklubberne på Nørrebro. Men etableringen af Kampsportens Hus er udskudt til 2021, da fondsfinansieringen ikke er helt på plads endnu. Nørrebro Lokaludvalg håber, at der kan findes penge på budget 2017, så man kan komme i gang med arbejdet nu (bl.a. ændring af lokalplanen). Kampsportens Hus vil koste ca. 100 mio. kr.

Udviklingsplan for KTK-grunden som kulturområde
Området ved Ragnhildgade/Haraldsgade (KTK-grunden) har et helt særligt kulturliv. Det er en vigtig sag for Nørrebro Lokaludvalg, at området bevares som et kreativt område med plads til et aktivt og kreativt kulturliv. Lokalplanen for området udlægger området til boligbyggeri. Nørrebro Lokaludvalg mener, at denne lokalplan skal ændres nu(!), så KTK-grunden bevares permanent som hjemsted for et nytænkende kulturliv. Pt. er området udlejet til Ragnhildfonden i 2 år. Pris: ressourcer til ny lokalplanproces.

Et toilet i Humlehaven
I årene 2012 og 2013 var vi med til at etablere Humlehaven ved Hillerødgade og Lundtoftegade – en have/værested for den Nørrebrodrikkegruppe fra Sumpen i Nørrebroparken. Efter møder med naboerne bl.a. om støj og utugtig adfærd er Humlehaven idag ændret, således at den fremtræder mere åben. Men der mangler et rigtigt toilet med kloakering og vand – et såkaldt ”misbrugstoilet”. Det koster  ca. 500.000 kr. til indkøb og 50.000 kr. årligt i drift.

Trafikal løsning i Guldbergsgade/Møllegade-krydset
Der er netop igangsat et trafikforsøg i krydset Guldbergsgade/Møllegade. Desværre har man valgt at lave et forsøg med en løsning, der ikke overholdes, hvilket Nørrebro Lokaludvalg og de lokale beboere gjorde opmærksom på inden trafikforsøget blev igangsat. Nørrebro Lokaludvalg ønsker, at vores forslag til en permanent løsning på trafikproblemerne i krydset Guldbergsgade/Møllegade gennemføres, da situationen idag er meget kritisk. Pris: ca. 500.000 kr. til trafikomlægning.

Midler til udførsel af trafikplan for Mimersgadekvarteret
Efter busslusen ved Nørrebro St. er etableret og den permanente vejspærring i Mimersgade er fjernet – så er der kommet langt mere trafik i Mimersgadekvarteret. En lokal trafikplan fra 2014 anviser bl.a. at der spærres for gennemkørende trafik henover Balders Plads (kørte som forsøg her i sommer). Lokaludvalget ønsker også, at man gennemfører den trafiktælling i området, som beboerne blev lovet i forbindelse med Nørrebrogade-projektet og åbningen af spærringen i Mimersgade. Økonomi: 10. mio. kr. (heraf 2 mio. kr. til lukning af Baldersgade ved Balders Plads).

Videreførelse af ByOasen som bemandet legeplads
Den bemandede legeplads ByOasen i De Gamles By ligger i et område af Nørrebro med meget få kommunale tilbud og i et af de få grønne områder i bydelen og giver vigtigst af alt Nørrebros børn den enestående mulighed at komme i kontakt med dyr i deres eget lokalområde. Efter at man “glemte” midler på Budget 2016 til legepladsen, anbefaler Lokaludvalget, at man i 2017 finder midler til at drive ByOasen som bemandet legeplads i 2017 og fremad. Økonomi: 2.1 mio. kr. årligt til bemanding af legepladsen.

Driftstilskud til Folkets Hus
De frivillige kræfter i og omkring Folkets Hus gør en stor og afgørende forskel for området, men de frivillige har brug for støtte i form af ansatte for at få driften til at fungere. Nørrebro Lokaludvalg anbefaler, at man i Borgerrepræsentationen ser velvilligt på at støtte de mange aktiviteter i huset, der afspejler lokalområdet, med midler til koordinering og facilitiering af aktiviteter samt til forbrug og aktiviteter. Økonomi: Årligt mellem 1,3-1,8 mio. kr.

Flere puljemidler til Nørrebros borgere og foreninger
Udover de ovenstående konkrete ønsker, så vil vi gerne gøre opmærksom på, at der lokalt på Nørrebro er et stort behov for flere puljemidler, som Lokaludvalget kan uddele til de mange lokale foreninger, der søger vores puljer. Nørrebro Lokaludvalg modtog ansøgninger for 7.663.396,50 kr. i 2015. Det er mere end dobbelt så meget, som det beløb vi rådede over i 2015; 3.260.000 kr. Her i 2016 har vi allerede modtaget ansøgninger for 6,5 mio. kr. og alle midler var uddelt i august måned og puljerne er dermed lukkede. Derfor peger vi på, at der er et stort behov for flere penge til de mange lokale foreninger, der ønsker at lave aktiviteter på Nørrebro, og som kan sikre, at Nørrebro bliver ved med at være en aktiv, kreativ og attraktiv bydel.

Borgerinddragelses-eksperimenter på de sociale medier
I Nørrebro Lokaludvalg er vi igang med at lave en ny bydelsplan. Dette arbejde ser vi som en helt oplagt mulighed for, at teste og eksperimentere med nye former for borgerinddragelse via de sociale medier og vores hjemmeside. Vi er som Lokaludvalg allerede stærkt tilstede på de sociale medier. Vi har i dag 8.393 følgere på Facebook, svarende til knap hver tiende indbygger på Nørrebro, samt 2.100 følgere på Instagram. Men hvad der er vigtigere er, at mængden af både likes, kommentarer og diskussioner er meget stor. Vi debatterer således allerede i dag aktivt med bydelens borgere på de sociale medier. Men dette arbejde kan sagtens udvikles og nye strategier kan afprøves. Derfor har vi et ønske om, at der afsættes midler til at ansættelse en medarbejder i et halvt år lokalt, så vi kan starte eksperimenterne med borgerinddragelse i forbindelse med arbejdet med vores bydelsplan.

Politikerne har allerede holdt deres budgettaler – og har sat sig til forhandlingsbordet. I slutningen af september skulle de politiske partier gerne være nået frem til enighed om, hvordan budgettet for 2017 kommer til at se ud. Vi krydser fingre for at så mange af vores ønsker bliver gennemført  – det er jo trods alt snart jul …

0 replies on “Ønskeliste til Budget 2017”